top of page

Fijne motoriek

Hoe werk ik aan fijne motoriek?

Schrijven aan het water
Tekenles
029B50B7-D1E5-4200-A5CA-283E5BA7841D.jpeg

Schrijven leer je zo!

Een methodiek om blokletters te leren schrijven.

Kinderen die motorisch en cognitief veel moeilijkheden ondervinden kunnen baat hebben bij het aanleren van blokschrift. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen die schrijven met blokschrift, een snel schrijven. Net zoals bij het verbonden schrift, maken mensen die schrijven met blokletters, daar een eigen persoonlijke variant van. Dus even snel, maar eenvoudiger om te vormen. Is dit de oplossing voor jou probleem? Samen zoeken we uit wat voor jou de beste schrijfmethode is.

Krullenbol

Leuke voorbereidende schrijfoefeningen

Voorbereidende schrijfoefeningen moeten vooral leuk, speels en zonder druk zijn. Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om te experimenteren met materialen zoals kleurtjes, vetkrijtjes, verf. In alle richtingen: in het platte vlak, maar ook verticaal, met materialen die hen goed de richtingen doen ervaren: scheerschuim, plasticine, water en schuim, zand, aquabeads, met pasta of kiezeltjes... We experimenteren samen om zo de basis goed te verankeren.

Liggende acht

Liggende achten verwerken we in allerlei tekenspelletjes.

Iets waar we voortdurend mee aan de slag gaan is de liggende acht. Dit patroon wordt verwerkt in erg veel sessies, bewegingen, spelletjes omdat dit voor kinderen heel waardevol is voor de lateralisatie. Door middel van deze vorm moeten ze hun middellijn overkruisen en leren ze de beweging van letters aanvoelen. De beste voorbereiding op het eerste leerjaar is heel veel tekeningen maken met de liggende acht. Denk maar aan kussende kuikentjes, een vlinder, zwarte piet, een cadeautje...  Allemaal te maken met de liggende acht!

Communicatie

Hoe werk ik aan communicatieve vaardigeheden?

kleuter
Verschillende pictogrammen
Groepsopdracht op basisschool

Leespraat

Een communicatiemethode voor kinderen met spraak-en/of taalmoeilijkheden

Via geschreven taal werken we van op zeer jonge leeftijd aan communicatie.

Ondersteunende communicatie

Welke hulpmiddelen kunnen communicatie ondersteunen?

Kinderen die belemmeringen ondervinden in het waarnemen, verwerken of begrijpen van spraak kunnen gebaat zijn met hulpmiddelen. Deze ondersteunen de communicatie. Het kan gaan om non-tech, of low-tech hulpmiddelen. Zo is er bijvoorbeeld een communicatiewaaier,  pictobord, fotoklappers, een pratende muur of fotoboek, praatknoppen... Samen gaan we op pad in de wereld van de hulpmiddelen.

Stappenplan

Een stappenplan om communicatie te structureren

Leerlingen die wel taal kunnen gebruiken, maar het moeilijk vinden om te weten welke woorden wanneer gebruikt moeten worden, kunnen gebruik maken van een stappenplan. Samen schrijven we een sociale situatie uit en oefenen die in. Het stappenplan is een houvast om te gebruiken in sociale situaties.

bottom of page