top of page

Planning en Organisatie

Hoofdje op orde

Voor veel kinderen is het moeilijk om vat te krijgen op de planning van hun schoolwerk. Hier enkele mogelijke hulpmiddelen, methoden, tips... die jullie daarbij kunnen helpen.

weekplanning

Weekplanning

Een weekplannig op papier, in verschillende kleuren helpt om een beter overzicht te krijgen over wat je nog te wachten staat. Voor sommige kinderen kan het beter zijn om de planning in zwart/wit op te maken om niet overprikkeld te raken.
Maar een visueel overzicht op 1 blad helpt om rust te brengen in het hoofdje. Zo kan je ook vooruit kijken en leren inschatten wanneer je beter al wat studeert omdat je later nog een drukke week voor de boeg hebt.

Dagplanning

Deze planning is voor kinderen van zeer jonge leeftijd al zeer handig. Wanneer kinderen een planning hebben die ze op een vaste plaats terug kunnen vinden, brengt dat duidelijkheid en structuur in iets wat eigenlijk zeer abstract en moeilijk te vatten is: tijd. Voor veel ouders is een dagpanning of een ochtendplanning een life-changer! Ochtendroutines verlopen veel beter wanneer die visueel zijn gemaakt.

dagplanner.JPG
dagplanner 2.JPG
ochtendroutine.JPG
lesopbouw.JPG

Tijd

Hoe lang duurt een activiteit? We vertrekken over 5 minuutjes. Wanneer gaan we eten?

Dit wordt duidelijk wanneer je het visueel kan tonen. Gebruik hiervoor een time timer of een zandloper. Dit zijn must-have hulpmiddelen voor kinderen die nood hebben aan structuur.
Laat deze hulpmiddelen ook weerkeren in je dagplanning. Zo weet je kind hoe lang een activiteit zal duren.

colourbright_sand_timer_-_5_min._blue_.webp
34a5_110.jpg
planning time timer.JPG

Tijd

Bespreek hoe je tijd gaat indelen en gebruik onderstaand schema. Je kan het lege schema downloaden. Een voorbeeld vind je ernaast.

planning en organisatie tijdsschema.JPG
ingevuld schema.JPG

Routines inoefenen

We gebruiken dagelijks enorm veel vaardigheden. Dat gaat voor ons dikwijls vanzelf. En we verwachten dan dat dat voor onze kinderen ook vanzelf gaat. De realiteit is dat we erg veel verwachten zonder er veel aandacht aan te besteden. Kinderen weten niet zomaar opeens hoe ze hun boekentas moeten klaar maken, hoe zich 's ochtends moeten aankleden, hoe ze moeten douchen of hoe ze aan hun huiswerk moeten beginnen. Neem tijd om deze routines aan te leren en in te oefenen. Begin dan liefst weer met een visueel schema of een cheklist.

schema huiswerk maken.JPG
Image by Jessica Lewis
bottom of page