top of page
11062b_f0cd2b56e86443d68d21b6bc12fe055c_

Prikkelverwerking

Sensorisch Profiel

Doel:
In kaart brengen of de  zintuiglijke voorkeuren van iemand in afstemming zijn met de taken die in het dagelijks leven worden verwacht.


Middelen:
Genormeerde vragenlijsten, een interview en een observatie.


Wat kan u verwachten?

 • Een analyse op basis van het interview, gedetailleerde vragenlijst en 1 observatie.

 • Een rapport met persoonlijk en praktisch advies.

 • Terugkoppelingsgesprek

 

Praktische informatie:

 • Tarief:
  Kennismakingsgesprek (20’): Gratis
  Interview: €69
  Observatie: €69
  Terugkoppellingsgesprek verslag + adviezen: €49
  Inbegrepen: verwerking vragenlijst.
  Totaal: €187

  Verdere therapiesessies: €69.
  1 sessie duurt ongeveer 1 uur.
   

 • Overleg: Indien gewenst kunnen er overlegmomenten worden ingepland met school, andere gezinsleden of hulpverleners om een holistische aanpak te waarborgen.

 • Betaling: Maandelijks wordt 1 factuur opgemaakt. Deze wordt verzonden via e-mail. De factuur kan via overschrijving of online betaling worden betaald.

 • Afspraken: Gelieve minimaal 24 uur van tevoren te annuleren. Bij annuleringen binnen 24 uur wordt de sessie in rekening gebracht.

 • Vertrouwelijkheid: Alle gesprekken worden vertrouwelijk behandeld, conform privacyregels en beroepscode. Jouw privacy en die van je kind zijn mijn prioriteit.

Voor wie?

Hulp bij sensorische prikkelverwerking kan zinvol zijn voor kinderen die diverse problemen tegenkomen in het dagelijks leven. Hier vind je enkele voorbeelden wanneer we samen aan de slag zouden kunnen.

 • Moeite met stilzitten tijdens de maaltijden.

 • Overgevoeligheid voor kledinglabels en naden.

 • Problemen met het dragen van bepaalde texturen van kleding.

 • Moeite hebben met harde geluiden zoals deurbellen of stofzuigers.

 • Vermijden van drukke en luide sociale evenementen.

 • Weigering om bepaalde voedingsmiddelen te eten vanwege hun textuur.

 • Overreactie op aanraking, zoals een knuffel of hand vasthouden.

 • Moeilijkheden met fijne motorische taken zoals knopen vastmaken.

 • Verzet tegen tandenpoetsen vanwege de sensatie.

 • Overweldigd raken door fel licht in winkels of buiten.

 • Angst voor aanrakingen door andere kinderen tijdens spel.

 • Moeite met het herkennen van gezichtsuitdrukkingen.

 • Overmatig wiebelen, draaien of bewegen om sensorische input te krijgen.

 • Afkeer van bepaalde geuren, zoals sterke parfums.

 • Problemen met focussen en concentreren in een drukke omgeving.

 • Weigering om bepaalde schoenen te dragen vanwege de zooltextuur.

 • Overmatige gevoeligheid voor temperatuurveranderingen.

 • Moeite met stilzitten tijdens het luisteren naar verhalen.

 • Terughoudendheid om in groepen te praten vanwege overweldigende prikkels.

 • Slapen moeilijk vinden door overgevoeligheid voor geluiden in de omgeving.

Therapie: Hoe ga ik te werk?

Kennismakingsgesprek

Een eerste kennismakingsgesprek is uiteraard gratis en geheel vrijblijvend. Ik luister naar uw hulpvraag en geef feedback over of en hoe ik jullie zou kunnen helpen.


Eerste sessie

Indien u beslist dat u wil starten met therapie, start ik met een eerste sessie met uw kind. Ik leer uw kind kennen en kijk naar de reacties op prikkels die ik geef. Ik observeer zeer doelgericht in fuctie van de hulpvraag. Hierdoor kan ik zelf een eerste beeld krijgen van uw kind.
Ik geef feedback over wat ik zag en geef eventueel al enkele tips mee.

Interview

Na een eerste beeldvorming wil ik graag met jullie, ouders, een diepgaand gesprek aangaan. We overlopen samen hoe een dag bij u thuis eruit ziet. Wat gebeurt er en hoe reageert uw kind daarop.

Doelstellingen

Op basis van de beeldvorming tijdens de eerste sessie en de gesprekken die we hadden, ga ik doelen opstellen.

Indien gewenst kan ik ook een sensorisch profiel maken van uw kind.
Deze informatie is de basis voor de therapeutische behandeling. Tijdens de therapie werken we eerst aan het oplossen van beperkingen en problemen. Indien we hulpmiddelen inschakelen is dat vooral met het doel om te leren omgaan met prikkels en het gebruik van het hulpmiddel later ook weer af te bouwen. Dikwijls wijzen moeilijkheden op onderliggende vaardigheden die nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Door te gaan oefenen op die onderliggende vaardigheden (vb spierspanning in de romp) zien we vaak heel mooie resultaten.
Ik zoek ook samen met uw kind naar een manier van om te gaan met de prikkels. Kan uw kind al alleen inschatten hoe het moet reageren, of heeft het daar nog hulp bij nodig? En hoe kan uw kind dan tonen dat het hulp nodig heeft.

Evaluatie
Na een aantal sessies, maximum na 3 maanden, evalueer ik de doelstellingen. Is er vooruitgang, is er verdere behandeling nodig of kunnen we de therapie afsluiten. Op basis van deze informatie kan u beslissen hoe u verder wil.

Wil u graag hulp bij het kijken naar de prikkelverwerking van uw kind? Ik kijk graag even mee:


 

Wil je meer weten over prikkelverwerking of sensorische integratie?

 

Ik ben Kim, en ik ben gepassioneerd ergotherapeut, maar bovenal ben ik iemand die begrijpt hoe belangrijk het is om kinderen te helpen hun unieke pad te bewandelen. Als zorgmama en therapeut heb ik gezien hoe kinderen soms worstelen met hun zintuiglijke prikkels. Ik geloof er sterk in dat elk kind zijn eigen reis heeft en verdient om te schitteren.

Sensorische prikkelverwerking – dat klinkt misschien als een mond vol, maar het komt erop neer dat ik kinderen help bij het begrijpen en omarmen van hun zintuiglijke wereld. Soms kunnen prikkels een beetje chaotisch worden in hun hoofdjes, wat kan resulteren in gevoelens van overweldiging, spanning en onrust. Maar er is niets waar we niet samen mee aan de slag kunnen.Deze therapie is ontworpen om kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden die verband houden met hun zintuiglijke verwerking. Bij kinderen kan het verwerken van prikkels soms uit balans zijn, wat kan resulteren in overgevoeligheid, ondergevoeligheid of problemen met het coördineren van reacties op zintuiglijke prikkels.

Sensorische prikkelverwerkingstherapie biedt een op maat gemaakt programma om kinderen te helpen hun zintuiglijke prikkels beter te begrijpen, te verwerken en er effectief op te reageren. Door middel van gestructureerde oefeningen en activiteiten, gebaseerd op de nieuwste therapeutische benaderingen, werken we aan
het optimaliseren van de zintuiglijke verwerking van uw kind.

Veel ouders melden dat kinderen die problemen hebben met sensorische prikkelverwerking moeite hebben met dagelijkse activiteiten, zoals eten, aankleden, naar school gaan en sociale interacties. Dit kan resulteren in frustratie, angst en verminderd zelfvertrouwen bij zowel het kind als de ouders.

Mijn therapie richt zich op het aanpakken van deze uitdagingen en het bieden van praktische oplossingen. Ik help kinderen omgaan met overweldigende prikkels, verbeter hun reactie op sensorische stimuli en we ontwikkelen coping-mechanismen om beter te functioneren in hun dagelijks leven.

Als ervaren ergotherapeut begrijp ik dat elke situatie uniek is. Samen met u en uw kind zullen we een persoonlijk behandelplan ontwikkelen dat gericht is op het verbeteren van de sensorische prikkelverwerking. Mijn doel is om zowel uw kind als u te ondersteunen bij het navigeren door deze uitdagingen en een positieve impact te hebben op hun welzijn en levenskwaliteit.

Ik kijk ernaar uit om u en uw kind te verwelkomen en samen te werken aan het verbeteren van hun sensorische prikkelverwerking en algehele welzijn. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Samen kunnen we de weg effenen naar een meer evenwichtige en voldoening gevende ervaring van de wereld om ons heen.

De 8 zintuigen

Zicht
(visuele zintuig)

 Het zicht is ons belangrijkste zintuig waarmee we visuele informatie waarnemen. Bij een goede prikkelverwerking kan uw kind kleuren, vormen en details adequaat onderscheiden, zonder overmatige gevoeligheid voor fel licht of flikkerende beelden.

Smaak
(gustatoire zintuig)

De smaakzin stelt ons in staat verschillende smaken te proeven en te onderscheiden. Bij goede prikkelverwerking ervaart uw kind voedsel op een normale en aangename manier, zonder overgevoeligheid voor smaken of texturen.

Gehoor
(auditieve zintuig)

Het auditieve zintuig omvat het vermogen om geluiden waar te nemen en te verwerken. Kinderen met goede prikkelverwerking luisteren zonder overmatige gevoeligheid voor harde geluiden en kunnen onderscheid maken tussen verschillende tonen en stemmen.

Geur
(olfactoire zintuig)

Het olfactoire zintuig stelt ons in staat om geuren waar te nemen en te herkennen. Kinderen met een gezonde prikkelverwerking kunnen subtiele geuren onderscheiden en reageren zonder overgevoeligheid voor sterke of onbekende geuren.

Tast
(tactiele zintuig)

Het tactiele zintuig omvat de waarneming van aanraking en druk op de huid. Kinderen met effectieve prikkelverwerking kunnen comfortabel omgaan met verschillende texturen en  zonder extreme reacties op aanraking.


Evenwicht
(vestibulaire zintuig)

Het vestibulaire zintuig beheert ons gevoel van balans en ruimtelijke oriëntatie. Met goede prikkelverwerking kan uw kind bewegingen en veranderingen in positie aan zonder duizeligheid of overmatige angst.

Proprioceptie
(zintuig van het lichaam)

De proprioceptieve zintuigen geven informatie over de positie en beweging van ons lichaam. Effectieve prikkelverwerking stelt uw kind in staat om zich bewust te zijn van zijn lichaam en zijn bewegingen nauwkeurig te coördineren.

Interoceptie
(interne zintuigen)

Interoceptieve zintuigen geven informatie over interne processen zoals honger, dorst en vermoeidheid. Bij goede prikkelverwerking kan uw kind deze signalen correct interpreteren en erop reageren om hun welzijn te behouden.

Contact

Like what you see? Get in touch to learn more.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Instagram

Thanks for submitting!

bottom of page